:::::::::: Nieuws ::::::::::

Xposed: Brood & Tulpen

Pane e tulipani: lees hier het verhaal!

maandag 12 oktober 2015

 

BROOD & TULPEN

 

Manon Veldhuis is grafisch ontwerper.

In haar studio in De Vasim vertelt zij haar verhaal .

De weg van toen naar nu.

 

bewerkt
Manon Veldhuis in haar studio

 

Manon is met haar bedrijf Brood & Tulpen in 2013 gestart. Voordat ze begon was ze al een jaar of 13 in loondienst bij verschillende ontwerpbureaus als grafisch ontwerper. Daarvoor heeft ze gestudeerd op de kunstacademie (Hogeschool voor de Beeldende kunsten Constantijn Huygens in Kampen, het huidige ArtEZ in Zwolle). “Ik wist meteen wat ik wilde doen: grafisch ontwerpen.”

 

Grafisch ontwerpen

Grafisch ontwerpen is het (conceptueel) digitaal of gedrukt vormgeven van een visuele identiteit. Dat kan dus van alles zijn: een logo, een complete huisstijl, een website of een boek.

 

Werk

In Eindhoven vindt Manon haar eerste echte baan. Bij het ontwerpbureau van Robert van Rixtel die ze kent vanuit de opleiding kan ze meteen aan de slag. Met meteen al grote opdrachtgevers zoals de TU/e wordt het voor haar een mooie start.

Drie jaar later is het tijd voor een nieuwe stap. Iets centraler in Nederland, in Arnhem, kan zij gaan werken bij het Lab ontwerp & advies. Ze maakt ontwerpen voor grote landelijke opdrachtgevers in onder andere de culturele sector. “Ik vond mijn werk steeds interessanter en uitdagender worden!”

 

Manon verhuist naar Nijmegen en start bij een ander ontwerpbureau. De combinatie van werk en privé gaat hier niet altijd even goed samen. De tijd flexibel indelen krijgt haar voorkeur. Af en toe ‘s avonds werken, soms in het weekeinde en naar huis kunnen als dat nodig is. Het geeft Manon veel vrijheid. Uiteraard brengt het ook onzekerheid met zich mee. Maar het gaat van begin af aan erg goed en Manon is heel tevreden met de keuze die ze heeft gemaakt.

 

Brood & Tulpen?

“Toen ik in Eindhoven werkte als grafische ontwerper, ben ik in mijn vrije tijd in een filmhuis gaan werken. Daar was ik operateur. Ik draaide daar samen met een vriend zelf de films. Heel technisch en spannend. Soms liep de film helemaal vast midden in een voorstelling.

Op een dag draaide ik daar de film ‘pane e tulipani’, wat brood en tulpen betekent. De film gaat over een vrouw die halverwege haar leven een heel nieuwe afslag nam, van haar oude leven en eigenlijk van alles van wat ze op dat moment was. Ze koos voor zichzelf. Voor zelfstandigheid. Dat vond ik een heel mooie metafoor voor mijn eigen keuze om voor mezelf te beginnen.

Ik wilde graag een Nederlandse naam, die niet te moeilijk was. De naam zet mensen op het verkeerde been en laat mensen erover nadenken. Daardoor heb ik altijd een leuk gespreksonderwerp!

Het brood staat voor werken, voor brood op de plank. Maar ontwerpen is voor mij niet alleen werken. Ik geniet er ook echt van. Dat zijn de tulpen op tafel.”

 

Waar ben je nu mee bezig?

“Op dit moment ben ik erg druk met afspraken en overleggen. Vervolgopdrachten, offertes maken, plannen van aanpak schrijven. Ik heb veel verschillende opdrachtgevers, waaronder een nieuwe zorginstelling in Nijmegen. Hiervoor ga ik de communicatiemiddelen verzorgen.

Daarnaast werk ik de komende weken aan 3 websites die technisch gerealiseerd moeten worden. Hierbij is het ontwerp wel af maar moeten er nog een aantal dingen aan gebeuren zoals de foto’s. Regelmatig verzorg ik ook de fotografie bij een opdracht.

Verder heeft een tekstschrijver uit Utrecht mij de opdracht gegeven om een huisstijl te maken en verzorg ik onder andere de pr en communicatie voor een zorgboerderij in de stad.

Ik werk momenteel aan veel projecten tegelijk en ben daardoor heel erg druk. Als het nodig is huur ik een freelancer in om mee samen te werken.”

 

 

JvdB_huisstijl-1 JvdB_huisstijl-2 

Ontwerp huisstijl door Brood & Tulpen

 

 

Wat maakt jou werk uitdagend?

“Door vernieuwend te blijven ga ik de uitdaging aan. Elke ontwerper heeft een eigen smaak en stijl. Het maakt het uitdagend om daar soms voorbij te gaan en kritisch te kijken naar wat bij de klant past. Af en toe maak ik dan een lastige keuze, maar die wel het ontwerp tot zijn recht laat komen.

Hierdoor word ik elke keer weer uitgedaagd, blijf ik er plezier in houden en dat maakt grafisch ontwerpen voor mij interessant.”

 

logo manon