:::::::::: Nieuws ::::::::::

Xposed: Galloway Recording Studio

Galloway Recording Studio: Lees hier het verhaal over de koeien in het logo!

maandag 09 november 2015

 

Sebastiaan van Bijlevelt is eigenaar van de opname studio Galloway Recording Studio. Samen met Willem Franken runt hij de zaak. De opnames lopen uiteen van klassiek, jazz, pop, rock tot film muziek en spoken word.

 

bewerkt1

 

Zwarte koeien

“Bijna 10 jaar geleden zijn we begonnen met onze studio. In de Ooijpolder bij de waalstrandjes ligt er een soort eiland. Daar staat een oude steenfabriek die wij huurden. De ruimte was zo groot, dat ik een gedeelte verhuurde als een repetitieruimte en later als een opname studio. Om die fabriek liepen allemaal zwarte koeien te grazen: Galloways. Ook wel schotse Hooglanders. Vandaar onze naam Galloway Recording Studio!”

 

Trio
Willem is de technische jongen, Sebastiaan meer de muzikale kant van het duo en verder werken ze veel samen met gast producers en engineers. Ook hebben ze altijd stagiaires van opleidingen als de HKU of de Rock academie.

 

“De zang fragmenten kun je dan horen door heel De Vasim”

 

De sound van De Vasim
“Het leuke van een studio in De Vasim is dat we het hele gebouw gebruiken! Bij de spelonken heb je bijvoorbeeld een lange tunnel die we wel eens gebruiken als galm kamer. De Vasim wordt dus eigenlijk als een hele opname studio gebruikt.” Sebastiaan en Willem hebben door heel De Vasim kabels getrokken zodat ze overal kunnen opnemen. “Als we bijvoorbeeld in de studio zang hebben opgenomen, kun je die weer door de tunnels heen sturen. Dan heb je de sound van De Vasim op je zang lijn zitten. Hoe tof?!”

 

Smeltkroes

In de Galloway Studio worden van allerlei genres opgenomen, maar ook bekende en (jonge) onbekende bandjes. “Laatst hadden we Frank Boeien, hilarisch! Ik werk ook samen met grote rock bands en met een producer uit Amerika. Heel tof, het is echt een smeltkroes van allerlei projecten.”

 

Hoog, hoger, hoogst
De jongens van Galloway Studio hebben onlangs hun ruimte uitgebreid. Er staat nu een tweede studio die veel hoger en groter is. Het loopt super goed, aankomend half jaar zitten ze zo goed als volgeboekt. Ze moesten dus wel uitbreiden! En als je wat meer mogelijkheden wilt hebben, is er meer ruimte nodig. Met meer hoogte kan geluid zich beter ontwikkelen. “Er zijn nu ook meer mogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld grote koren opnemen. Ook voor drums heb je een wat grotere en hogere ruimte nodig. Op die manier krijg je wat meer ‘room sounds’.”

 

 “Mijn insteek: zolang het maar tof klinkt en oprechte muziek is”

 

Artistieke vrijheid

Bij veel opname studio’s kom je in een technisch verhaal terecht. Sebastiaan probeert de opnames juist meer vanuit de muzikale/artistieke kant te benaderen. Dit komt ook door zijn studie audiovisueel op de kunst academie in Amsterdam. Zijn opleiding was heel vrij en kunstzinnig. Doordat Sebastiaan juist die muzikale/artistieke kant in zijn opname studio gebruikt, krijgt hij een soort artistieke vrijheid in zijn werk. “Apparatuur is ondergeschikt aan muzikaliteit. Zolang het maar tof klinkt is mijn insteek. Ik houd van muziek wat goed is gespeeld en uitgevoerd, maar vooral van oprechte muziek”.

 

Wat voor een genre bespeel jij als muzikant?

Sebastiaan fronst. “Dit is de meest rottige vraag die je aan een muzikant kan vragen. Muziek kan je niet in een hokje/genre stoppen. Maar mensen hebben het wel eens beschreven als country/noir. Het is een beetje duistere filmische, singer- songwriter muziek. Soms heb ik ook ontzettende uitspattingen en soms kan het ook weer poppie zijn. Het is een cross over van verschillende genres, er zit echt van alles in!”

Luister hier naar een nummer van de band van Sebastiaan: Okieson.

 

Okieson – Whatever. 

 

Uitdaging

Het werken met mensen is voor Sebastiaan de grootste uitdaging. “Als je een band over de vloer hebt, is het altijd de uitdading om te kijken of je ze kunt begeleiden zoals zij willen. De band dynamiek ontdekken. Bands hebben een idee, een bepaalde sound in hun hoofd. Dat willen ze dan graag zo goed mogelijk erop krijgen natuurlijk. Het meedenken over hoe je dat mooier kan maken vind ik ontzettend tof! Soms zeg ik wel eens tegen een zanger: “ga eens in de tunnel staan en daar zingen!” Dat heeft een hele andere sfeer dan in de studio, beetje creepy!”
Opnemen

Zo veel als het kan probeert Sebastiaan de muzikanten samen op te nemen. Muzikanten houden ervan om samen te spelen en zijn dit ook gewend. Nadeel is dat je hierdoor vaak overspraak van alle instrumenten op de microfoon krijgt. Maar zoals Sebastiaan zegt: “Dat maakt me geen bal uit.” Daar voor in de plaats heb je weer die samen speel vibe. En dat is waar het bij muziek omdraait: het reageren op elkaar.

 

“Motiveren en inspireren, dat is waar het om draait”

 

Tip

De belangrijkste tip van Sebastiaan voor het runnen van een opname studio:Doe het niet! Haha nee, maar het is ontzettend moeilijk om dit te doen. Ik ben er al 10 jaar mee bezig en nu ben ik op een punt dat ik er ook van kan leven. Héél hard werken, continu er mee bezig zijn, heel veel producties draaien, en veel doen. En werken aan je people skills! Bij dit werk gaat het er om dat je mensen kan motiveren en inspireren om het beste uit zichzelf te halen. En dat vervolgens op de tape slingeren.”

 

Galloway-logo-klein