:::::::::: Nieuws ::::::::::

Xposed: Graffiti.nl

Lees hier het verhaal van Rob Arts en zijn ambitieuze plan!

 

bewerkt 2
bewerkt 3 bewerkt 1

 

LEE piece van Rob Arts op het buitenterrein van De Vasim

 

Even voorstellen
“Ik ben Rob Arts en ben een Graffiti spuiter. Vroeger had ik samen met andere graffiti spuiters een werkplek in De Vasim, maar tegenwoordig alleen nog een voorraadruimte. Toch is er geen werkdag die niet start in De Vasim: workshops geven of het uitvoeren van decoraties (=muurschilderingen).”

 

Rob begon als 10 jarig jongetje al met graffiti: tekenen en foto’s maken van decoraties. Toen hij 23 jaar was kwam hij in aanraking met jongens die op legale plekken spoten. Hij vond het graffiti spuiten zó leuk dat hij iedere week met hun mee op pad ging. De eerste opdracht die ze kregen hebben ze uit laten betalen in spuitbussen. De tweede opdracht was te groot om dit weer te doen. Vanaf toen begon zijn carrière als graffiti spuiter.

 

Voor mijn zoon
“Het LEE piece heb ik voor mijn zoon Lee van 4 jaar gemaakt. Hij is nogal gek van Lego en vooral van Ninjago. Hij is nog niet af en na een jaar wil ik hier weer mee gaan beginnen. Dat andere er nog niet overheen hebben gespoten vind ik echt heel bijzonder.

 

 

“Mijn eerste prikkel: de oprechte lach”

 

Palestina
Rob heeft 5 jaar geleden samen met Twan van Teeffelen een ambitieus plan bedacht waarmee ze jongeren in Palestina willen helpen. Het plan ging de koelkast in nadat Rob en zijn vrouw zwanger raakte. Toch begint het plan weer te kriebelen.

 

Het begon allemaal toen Rob naar Palestina ging: “Ik ben naar Palestina gegaan om graffiti activiteiten te doen nadat ik werd uitgenodigd door een zusterorganisatie van het Rode Kruis. Ik gaf daar voornamelijk  workshops op verschillende locaties, onder andere in een jongerencentrum in een klein dorpje bij de Westelijke Jordaanoever.”

 

Daar merkte Rob dat de kinderen het graffiti spuiten heel erg leuk vonden om te doen. Dit gaf  hem de eerste prikkel: de oprechte lach op hun gezicht. “Ondanks de korte tijd die ik er was heb ik ze dit toch meegegeven. Dit vond ik heel erg tof.”

 

“Een geweldloos protest”

 

Hij merkte ook dat toen ze de naam van het jongerencentrum (Vision Centre) gingen spuiten, deze woorden de jongeren niet triggerde. De woorden ‘freedom and justice’ juist wel. “Dit gaf me het idee voor het plan! Wanneer ik weer met Palestijnse jongeren zou gaan werken, kan ik graffiti als tool gebruiken om ze hun mening te laten uiten zonder dat ze daarbij gewelddadig worden. Ze kunnen hun frustraties op de muur zetten; het is een uitlaatklep. Een geweldloos protest.” In de praktijk heeft Rob gemerkt dat deze uitlaatklep erg goed werkt.

 

Wat is het plan precies?
“Graffiti is één van de vier elementen van de Hiphop: graffiti, rap, muziek en break dance. Deze elementen kunnen ook dienen als communicatiemiddel voor de jongeren. Het zou heel vet zijn als we een hiphop breed aanbod in workshops kunnen geven.

 

Communicatietool: check! Maar met wie communiceren ze dan eigenlijk? Rob: “Het is niet heel zinvol om dat alleen binnen Palestina met elkaar te doen. De ambitie is om de workshops ook in Israël en Nederland te geven. Via een online platform kunnen deze jongeren dan met elkaar communiceren. Het is de bedoeling dat er dan alleen kritiek komt op de kunstvorm en niet over de politiek.”

 

Waarom Palestina?
De kwestie die zich daar afspeelt spreekt Rob erg aan. Het probleem in dit land is in de loop van de jaren niet verminderd.  “Je merkt heel erg dat er een tegenstrijdigheid is ontstaan in Palestina waarbij geweld gepleegd wordt in plaats dat er een dialoog gehouden wordt. Het is belangrijk als je de dialoog wilt opstarten om dan juist vroeg te beginnen, dus om kinderen al te leren: met praten komen we ergens. Dat is ons doel.”

 

Tip van Rob
De tip van Rob die hij wilt meegeven aan graffiti spuiters: “één woord. Oh nee, drie woorden: oefenen, oefenen, oefenen!”

bewerkt 2