:::::::::: Nieuws ::::::::::

Xposed: Studio Hamers

Frederiek Hamers en haar Fred-projecten!

 

Afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven in 2000, nu een veelzijdig ontwerper en eigenaar van Studio Hamers. Frederiek heeft oog voor detail en gevoel voor sfeer. Dit is te herkennen in haar ontwerpen: doeltreffend, toegankelijk en kleurrijk.

 

Frederiek 0   Fredriek 1

Lampen collectie: geëmailleerde Philips kap
Interieur projecten: 1. Interieur B&B Opoe Sientje (schip) 2.  Surf cottage Portugal    Grafisch ontwerp: Logo en website

 

Buitenland
Frederiek heeft 9 jaar in het buitenland gewoond: eerst Nieuw Zeeland en daarna Portugal. Sinds 2,5 jaar woont ze weer in Nederland en heeft ze hier haar bedrijf: Studio Hamers (voorheen: Freddie Design).  Dat haar buitenlandse ervaringen haar nog steeds inspireren, is terug te zien in haar ontwerpen; ze kunnen je dat heerlijke vakantie gevoel geven. “In mijn eigen huis lijkt het net alsof je in het buitenland bent: een wind in je haren sfeer!”

 

Wat doet Studio Hamers?
“Ik doe vooral grafisch ontwerpen en interieur ontwerp. De grafische ontwerpen zijn opdrachten, zoals een logo of website. De interieur ontwerpen zijn op projectbasis. Hierbinnen verzorg ik ook vaak de verlichting, aangezien ik ook verlichting ontwerp. Daarnaast fotografeer ik regelmatig in opdracht.”

 

 

“Hameren past bij mij”

 

 

Waar is Freddie gebleven?
“Voorheen Freddie Design en nu Studio Hamers: dit klinkt een stuk meer volwassen. Ik ben een bedenker en maker. Hameren past dus bij mij. Dankzij mijn doener kant weet ik ook met verschillende materialen te werken. Dit is heel handig bij het ontwerpen van een interieur. Ik ben altijd op zoek naar spannende contrasten in materiaal en kleur. Dat zie je terug in mijn nieuwe lampenontwerpen.”

 

Er was eens… een Philips lamp
Naast een passie voor ontwerpen heeft Frederiek een voorliefde voor lampen. Hierbij bedenkt ze vernieuwende constructies. Neem nou een oude regulator van een boot: voor iemand anders is het een oud stuk hout en metaal, voor Frederiek een nieuwe schakelaar. Aan/uit is het nieuwe vooruit/achteruit!

 

Frederiek 2

Lampen collectie: ­eigen ontwerpen met geëmailleerde Philips kap uit 1940-1950 (zie www.studiohamers.nl).

 

Recentelijk heeft ze een nieuwe lampencollectie ontwikkelt met originele grijs-groene Philips lampenkappen. “De Originele Philips lampen uit 1940-1950 hebben zo’n 65 jaar bovenin een fabriek gehangen en zijn daarom nog helemaal gaaf. Hiermee maak ik eigentijdse ontwerpen die passen bij de vorm van de unieke emaille kappen. Van dit materiaal worden lampen niet meer gemaakt: solide metaal met zeldzaam grijs-groen emaille. Ze maken ook een heel mooi geluid: doinnnnng!

 

Een eigen kijk: van niets íets maken 

Vrienden noemen het ’’een echt Fredproject’’ als ze een voorwerp tegenkomen wat pas mooi wordt als er eerst iets aan veranderd wordt. Ik vind materialen en voorwerpen in de natuur of in winkels en ik gebruik afvalmateriaal. Dit verwerk ik in interieurontwerpen, zie de strandstenen tafel in het Surf cottage interieurproject. Of draadbollen die wandlampen werden, het bootje dat een bed werd en de nietmachine die een kraan werd.

 

Frederiek 3

 

Favoriete opdracht
Het project ‘De Vasim entree’ was één van Frederiek’s favorieten. Ze was nauw betrokken bij het ontwerp en verantwoordelijk voor de uitvoering, die in 3 weken helemaal gedaan was. Contrasten in materiaal en kleur maken het interieur spannend: de strakke knalrode vloer tegenover de zithoek van gerecycled hout. Verder zin er originele oplossingen gevonden zoals: een nietmachine als kraan, kussens van oud tentencanvas, een zithoek/keukenombouw van oude vloerdelen van De Markies, de industriële lampen met de oude aan/uit schakelaar uit de donkere spelonken van de Vasim. Het interieur is in authentieke industriële stijl met een moderne twist.

 

“Eureka!”


Tip van Frederiek
Frederiek streeft altijd naar een ‘Eureka-moment’. Dit is het mooiste moment dat je kan ervaren als ontwerper, dat je denkt: dit is het! Het ontwerp proces kan ook anders lopen. Bijvoorbeeld wanneer een proces niet lekker verloopt kan dat aanvoelen als een ontwerpers-block. De creatieve energie stroomt niet meer, gedachten verliezen hun glans… de kunst van het ontwerpen is net zoals de kunst van het leven, je hebt een deel als vanzelf in je vingers en een deel moet je ontwikkelen. Door deze mindere momenten moet je heen komen om er weer sterker uit te komen.

 

Ze geeft als tip mee: “Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit: besteed genoeg tijd aan jezelf. Dit komt tot uiting in je werk: je trekt opdrachtgevers en opdrachten aan die beter bij je passen en je heb betere resultaten. Hierdoor creëer vrijheid in jezelf waardoor je je weer verder kunt ontwikkelen. En daar is waar het voor mij al ontwerper om draait: expressie en ontwikkeling.”

 

 

Frederiek 0