:::::::::: Nieuws ::::::::::

Xposed: Circus Factory

Het interview van Job ten Berge a.k.a. de vuurspeler van Circus Factory!

 

Job ten Berge behoort tot de eerste generatie Vasimmers. Hij is in 2002 met twee andere jongleurs de circusruimte begonnen. Na een hele ontwikkeling is dit bedrijf over gegaan in het huidige ‘Circus Factory’. “De naam? Heel simpel: het is een circus en we zitten in een oude fabriek.”

 

IMG_6002


Een geboren jongleur?
“Ooit zag ik iemand op een camping 3 balletjes opgooien en toen dacht ik: ‘dat kan ik ook’! Maar dat kon ik niet… Toen ging ik oefenen en oefenen en dat is volledig uit de hand gelopen. Tijdens mijn studie Culturele Maatschappelijke Vorming ben ik dingen met theater blijven doen. Nog voor ik was afgestudeerd besloot ik mijn eigen bedrijfje te beginnen met één show en één workshop. Inmiddels bieden we 25 verschillende programma’s aan.”

 

Een bezige Job
Job is ook circusdocent: koordlopen, eenwieleren, stelten lopen, object manipulation (alles wat omhoog gegooid wordt), improvisatie theater en living statues. Schminken doet hij ook zelf.

 

 schmink
Tukkers Connexion, Jackpot

 

Naast zijn eigen bedrijfje is Job ook freelancer bij o.a. Close-Act, Tukkers Connexion, Studio26 en Malabarista. Daarnaast geeft hij ook circus- en theaterlessen aan het Canisius College en bij New Rootz. “Het is heel druk en ik doe heel veel dingen.” Job heeft ook freelancers die geregeld voor hem werken, zoals goochelaars, jongleurs, aerealisten en acrobaten.

 

 

“De hele wereld over”

 

Geen vakantie
Job is 10 jaar geleden begonnen als speler bij Close-Act en gaat sindsdien de hele wereld met hen over. Zo heeft Job als vuurspeler in Mexico, Turkije, Colombia (samen met Hans Glaudemans, van De Markies) en China gestaan. Maar ook gewoon in Nederland, zoals afgelopen keer bij het Amsterdamse Turn on the Lights festival.

 

“In het buitenland een show doen is raar. Mensen zeggen altijd: ‘waauuw in het buitenland, gaaf!’ Ik heb wel eens van een van mijn opdrachtgevers gehoord: ‘ooh ga je naar Mexico? Fijne vakantie!’ Het is GEEN vakantie. Vaak zie je niet meer dan het vliegveld, speelplek en het hotel, omdat er meestal geen dag tussen zit dat je rond kunt lopen. De dagen zijn lang en het is hard werken. Toch heeft het zeker toegevoegde waarde: je ontmoet andere mensen en culturen.”

 

vuurspeler

 

Spelen met vuur
“Ik ben bij Close-Act een vuurspeler, géén vuurspuwer.  Vuurspuwen doe ik al jaren niet meer.  Als vuurspeler loop ik met vuurwerk (flares) door het publiek. Daarmee zorg ik voor stukje belichting en veiligheid voor de andere spelers. Dat is niet gevaarlijk als je weet wat je doet. En ja, ik jaag daarmee vaak mensen voor me uit.

 

“In mijn f*king achtertuin”

.

De grote huilende man
“Met Close-Act hielden wij een tijd geleden een grote show in Londen. De wijk die naast het podium lag was een van de slechtere wijken uit Londen. Na afloop kwam er een vent op me af: kaal en groot. Ik paste er 2x in! De enorme man stond met tranen in zijn ogen voor me. Hij had nog nooit zoiets moois gezien. Hij zei: ‘dit soort dingen zien wij alleen maar in de bioscoop of op de tv. Nu in mijn f*cking achtertuin!’ Hij moest en zou met de zangeres op de foto en vroeg of ik hem naar haar toe kon brengen. Hij was wel een beetje geïrriteerd dat de voorstelling maar één avond was, want hij wilde al zijn vrienden uitnodigen. Die zouden dat ‘f*cking gaaf vinden.’ Wij hebben met het hele team een snaar geraakt bij deze man.”

 

“Zo hebben alle dingen die ik doe wel grotere of kleinere hoogtepunten. Je haalt overal wel een kick uit. Ja goed, als je buiten in de regen staat, sta je soms gewoon geld te verdienen, maar goed! Over het algemeen is het echt te gek.“

 

Waanzinnig werk
De grootste uitdaging voor Job is om het toch iedere keer weer voor elkaar te krijgen: mensen een fijne dag bezorgen of iemand iets wijzer naar huis laten gaan. In zijn lessen is het niet zijn hoofddoel om van iemand een groots acteur te maken, maar wel dat iemand zijn of haar grenzen verlegd in een veilige omgeving. Ieder op zijn/haar niveau.

“Er was eens een circusproject met 12 jongeren met een verstandelijke beperking. Er zat één jongen bij die spastisch was. Hij moest en zou over het koord van de koordloopinstallatie lopen:  ‘Ik kan het… ik kan dit!’ Uiteindelijk is het hem onder begeleiding gelukt. Dat is gewoon té gek!”

 

Kruisbestuiving
“De reden dat ik naar de Vasim ben gekomen is omdat ik echt geloof in de kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven die hier zitten. Ik heb al met verschillende mensen samengewerkt binnen het pand en geloof in de kracht van dingen combineren. Deze kracht is een ongelofelijke meerwaarde van dit pand. Dat is iets wat onderschat wordt. Dit vind ik ontzettend belangrijk en dat is hetgeen wat mij in De Vasim houdt.”

 

Tip van Job
“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en daar word ik enthousiast van. Wat je hobby ook is: probeer dat. Ga voor datgene wat je het liefste doet. Als ik het niet leuk zou vinden, zou ik het niet meer doen.”

 

IMG_6015NEW  IMG_6018