:::::::::: Gebouw ::::::::::

Van kunstzijde via vliegas tot cultuurspinnerij

 

 

Kunstzijdespinnerij
De Vasim is gevestigd in een oude fabriekshal in Nijmegen-west. Het gebouw is in 1948 gebouwd als uitbreiding van de Nyma, een kunstzijdespinnerij die vanaf de oprichting in 1928 van groot belang is geweest voor de werkgelegenheid in Nijmegen. Het gebouw deed dienst als continue-spinnerij waar met behulp van machines effectief zijde gesponnen kon worden. Dit nieuwe productieproces vereiste dat de fabriekshal voortdurend werd voorzien van frisse lucht. Hiertoe werden de twee betonnen schoorsteenachtige constructies gebouwd die het fabrieksgebouw een markant uiterlijk gaven. Met grote ventilatoren werd de perslucht getransporteerd door perskanalen die tussen de betonnen schaaldaken lagen.

 

 

Het gebouw is ontworpen door de architecten Zandstra, Giesen & Sijmons. Het werk van deze architecten wordt gekenmerkt door de combinatie van zakelijke architectuur en kunstzinnige elementen, waarvoor Le Corbusier en de klassieke oudheid als voorbeeld dienen. Karakteristiek voor hun bouwwerken zijn gebogen muren en kromme lijnen, die ook te zien zijn in het Vasimgebouw.

 

Vliegasverwerking
Door de teruglopende vraag naar kunstzijde voor textiel sluit de Nyma in 1969 haar deuren. In 1970 wordt er met de productie van carboxymethylcellulose (CMC) in het hoofdgebouw een doorstart gemaakt; aanvankelijk als Noviant, later als CP Kelco. Het gebouw van de continue-spinnerij raakte hierbij in onbruik.

 

In 1985 kreeg het gebouw een nieuwe functie toen sinterfabriek De Vasim zich in het pand vestigde. De naam van De Vasim komt van VliegAsSInterMaatschappij. In de fabriek werd vliegas door verhitting omgezet in vliegaskorrels, die in grote hopen in de betonnen compartimenten op het terrein werden opgeslagen. Deze opslag veroorzaakte veel stofoverlast in de omliggende woonwijken. Na jarenlange protesten uit de buurt stopte het bedrijf in 2000.

 

Cultuurspinnerij
Na enkele jaren leegstand trekt tentenmakerij De Markies in 2002 in het Vasimgebouw. Eigenaar Hans Glaudemans neemt bevriende kunstenaars mee en er komen ateliers, kantoren en werkplaatsen in de lege fabriekshal. Dit vormt het begin van de kunstzinnige cultuurspinnerij De Vasim.

 

 

Op dit moment biedt De Vasim ruimte aan meer dan veertig huurders: individuele kunstenaars, theatergroepen en facilitair ondersteunende bedrijven. De Vasim beschikt over een multifunctionele ruimte bedoeld voor zowel de gebruikers van De Vasim als initiatieven van buitenaf. Door de jaren heen heeft deze ruimte dienst gedaan als theaterzaal, expositiehal, concertpodium, workshopruimte en feestruimte.